Chin Peng Lagi

June 15, 2009 at 2:27 am Leave a comment


 

 

Nampaknya isu Chin Peng masih lagi hangat diperkatakan. Walaupun sudah tengelam dek isu panas semasa yang lain dalam akhbar streamline di negara kita. Namun, perang isu samada wajar atau tidak Chin Peng di benar pulang masih lagi hangat di kalangan blogger tempatan. 

Tadi saya berkesempatan menjenguk bebrapa blog yang membicarakan isu ini dalam posting blogger berkenaan dalam tepoh beberapa hari lepas. Nampaknya debat masih terbuka. Ada yang menyatakan bahawa Chin Peng sudah ‘harmless’, apa salahnya dia dibenarkan pulang. Tak kurang juga yang menyamakan isu chin peng ini dengan membandingkan kekejaman jepun yang lagi teruk berbanding MPAJA yang merupakan organisasi yang membekal pelopor PKM. Ada juga yang bertanya, adakah menghantar Askar Melayu ke Buckingham Palace tidak kurang sama juga dengan menghina Askar Melayu?.

Namun, isu yang menjadi ‘priority‘ adalah wajarkah beliau dibenarkan pulang?. Ramai yang sudah berlembut dan mengambil sikap terbuka untuk menerima kepulangan Chin Peng. Tidak kurang juga ada yang masih dengan secara keras mahu menghalang kepulangan beliau. 

Sememangnya Parti Komunis Malaya(PKM) tidak lagi menjadi ancaman kepada negara kita. Yang menjadi persoalan adalah, bolehkah kesilapan lepas mereka dimaafkan dalam generasi kita atau kita perlu menunggu lebih lama lagi untuk rakyat melupakan kekejaman PKM?. Atau ahli PKM yang lain sudah dimaafkan namun Chin Peng sebagai pemimpin PKM yang menentukan halatuju serta dasar PKM dahulu masih lagi belum dimaafkan sepenuhnya. Rasanya belum masanya lagi untuk seluruh rakyat Malaysia melupakan dosa PKM. Mungkin satu dua generasi lagi dari sekarang, bila ianya hanya sekadar cebisan dalam lipatan sejarah kita yang terkandung dalam buku-buku ilmiah sahaja. Dan mereka yang terlibat secara langsung dengan peperangan menentang pengganas komunis sudah tiada lagi, mungkin pandangan rakyat Malaysia akan lebih terbuka. Tapi pada saat ini, rasanya luka masih lagi berparut dan amat sukar untuk menerima kembali Chin Peng di tanah Malaysia.

 

Advertisements

Entry filed under: Thoughts. Tags: .

PM Terhebat! SocialVibe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Member of:

JomLayan

BlogMalaysia.com

BloggerMelayu.com
June 2009
M T W T F S S
« May   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archives

Visitors

  • 8,504 hits

Ucapkanlah